Traditii si obiceiuri de Pasti
in Belgia
Paștele, care comemorează evenimentul fundamental al creștinismului - Învierea lui Isus Hristos - la a treia zi după răstignirea lui din Vinerea Mare, este una din cele mai importante sărbători crestine și este marcată în toate tările lumii de tradiții și obiceiuri care de care mai deosebite sau neobișnuite.
In Franța, Olanda și Belgia tradiția spune că toate clopotele din biserici zboară spre Roma pentru cateva zile și se intorc in dimineața Paștelui. Clopotele zburătoare aduc cu ele ouă colorate și iepuri de ciocolată. Această credință s-a înrădăcinat pentru că vreme de căteva zile înainte de Paști, din respect pentru Mântuitor, clopotele nu bat niciodată.
În Olanda și zona flamandă a Belgiei, clopotele își iau zborul în sâmbăta de dinaintea Paștelui iar în Franța și zona francofonă a Belgiei clopotele “pleacă” marți. În Marea Britanie, în unele orașe de provincie, barbații defilează pe străzi și oferă portocale femeilor, în schimbul unui sărut.
În Finlanda și Suedia, în marțea de dinaintea Paștelui, copiii își pictează fața, se costumează în vrajitori iar apoi colindă casele, din ușă în ușă, cerînd bomboane. Aceasta tradiție se perpetuează din vechile obiceiuri menite să alunge spiritele rele si vrajitoarele care își fac apariția între Vinerea Bună și Duminica de Paște.
La origini, aprinderea focurilor în aer liber se petrecea pe 30 aprilie, în Noaptea Walpurgiilor dar fiindcă această dată este apropiată de sărbatoarea pascală, oamenii le-au stramutat de Paști și le-au menit alungării spiritului lui Iuda.
Obiceiurile nemțesti sunt legate de arderea copacilor, astfel ca de Paști se face un foc din brazii ce au fost împodobiți de Crăciun. Acesta tradiție are la origini riturile stravechi care marcau simbolismul victoriei primaverii asupra iernii aspre.
O altă tradiție pascală nemțească a fost inventată acum mai bine de patruzeci de ani de soții Kraft din Saalfeld, Germania, care, in anul 1965 au inceput să-și împodobească pomul din faţa curții cu ouă de plastic frumos colorate. De-a lungul anilor, acest obicei s-a raspândit, iar ouăle din plastic s-au transformat în adevarate obiecte de artă.
Poate cea mai neobișnuita dintre tradițiile pascale se regasește în țările cu influență slavă -Cehia, Slovacia, Rusia dar și în Ungaria unde, a doua zi de Paște, femeile sunt biciuite simbolic. Barbații arunca pe ele găleți cu apăși apoi le „bat” cu un bici din rachită decorat cu panglici colorate.
Potrivit legendei, femeile trebuie biciuite pentru a fi frumoase și sănătoase în anul ce urmează. Comerciantii se întrec în fabricarea bicelor frumos decorate cu care pot fi “batuti” cei dragi. ÎnRusia, biciuirea rituală se face cu ramuri de salcie și se adreseaza atât femeilor cât și bărbaților.
Polonezii prepară, cu ocazia sărbătorii pascale o pâine tradițională. Obiceiul spune ca dacă la preparare acesteia participă și un bărbat, mustața acestuia se va albi iar aluatul nu va creste. De aceea, bărbații polonezi sunt considerati foarte norocoși, fiindu-le interzis sa își ajute consoartele la prepararea bucatelor.
Pe insula Chios din Grecia, există o tradiție veche de secole, ce se pare că a început atunci cand locuitorii orașului încercau sa sperie armata turcească cu ajutorul artificiilor, astfel căcele doua biserici ortodoxe din orașul Vrontados organizează în fiecare an de Paști “un război” cu artificii, într-un spectacol care, de Paști, atrage numeroși turiști.
Iepurasul de Paște, devenit cel mai popular simbol al acestei sărbatori, a fost împrumutat relativ recent de europeni din America, unde de Paști, obiceiul este să se ascundă ouăle în casă sau în gradină iar copiii trebuie sa le gasească pentru a putea primi, în schimb, daruri. În Australia însă, din cauza faptului ca iepurii le-au distrus recoltele și vegetatia, localnicii îl preferă pe marsupialul lor nativ, Bilby.
În Insulele Canare din Spania exista tradiția unui "Dans al Mortii" în Joia Mare, care presupune costume specifice și scene din Biblie interpretate de copii si adulți. În orășelul Verges, locuitorii defilează costumați în diferite creaturi fantastice și dansează “dansul morții” pe străzile medievale, urmați de personaje îmbracate in scheleți, ce cară cutii cu cenușă. Spectacolul fantastic și ciudat, începe la miezul noptii și continuă pâna la ora 3 dimineața.
Комментариев нет:
Отправить комментарий